Fantasia – man & paard

Reis om de wereld
februari 6, 2018
Fantasia – portretten
november 19, 2019

De een noemt het een sport, de ander traditie en de derde entertainment. Voor mij is het een totaalpakket en dat kan ik uitleggen.
Fantasia oftewel Tbourida in het Arabisch (buskruitspel) gaat over de relatie tussen man en paard. Een relatie die ons terugbrengt naar cavaleriecharge in oorlogstijd. Een lesje geschiedenis uit de 8ste eeuw over moed, liefde voor het paard en over trots.

De laatste decennia is Tbourida geprofessionaliseerd tot een vorm van topsport waarbij alles moet kloppen en alleen de beste ruiters een podium krijgen. Tegelijkertijd is het een show en een belevenis die de relatie tussen elegante paarden en ruiter in beeld brengt. Het zijn de kostuums/gewaden, exclusieve zadels en de choreografie die leiden tot een gesynchroniseerde salvo, knal.

Voor mij is Tbourida een geweldig mooi voorbeeld van een Marokkaanse traditie die in de loop der eeuwen steeds verder is ontwikkeld. Men doet er alles aan om het de volgende generaties te kunnen doorgeven en dat lukt buitengewoon. Er is veel aandacht voor deze traditie van jong en oud en van dorpelingen tot stadsmensen.

Tbourida is voor mij schouwspel over de liefde voor het paard, de moed van de ruiters en prachtige kledij. Kortom, een spannend speelveld om mijn fotografie passie tot uiting te brengen.

Said Khalota. Een liefhebber.

www.saidkhalota.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *